~CoreTaN tEmaN~

Monday, March 8, 2010

A nice day...

Hmm,ari ni memang enjoy gile la dapat jumpe member2 ex poli dulu..dapat jumpe ezrul,daus,padey,acong,paoi,anip,mok,rahmat,hasni,syaz,kak cun,nora n yg paling penting jumpe pengantin,black...tahniah black..kawen dah ang..hehe..pas lepak2 nyembang kat uma black ktorang gerak g gm men boling ngan karok..adeh,sekor2 dah macam xbape nak betul dalam tu...lagi2 si ezrul...yele,udah betaun xjumpe..ingat prangai dahle kot berubah..ini makin truk dari dulu..hahaha...pas2 g makan malam kat kedai pak lang,kedai bapak daus...lame dah xg kedai die..dapatle diskaun makan kat sane...pastu nunggu si hasni lagi,nyembang2,gelak2 sampai lupe dah nak kene balek kl..haha..dalam pukul 10 tu baru gerak..singgah umah aku jap amek baju trus gerak balek kl...dalam kete dok gelak2 je ingat kisah lame2 kat poli dulu..ngekek2 gelak..adeh,memang happening tol ari nih..agak2 dalam pukul 1 br sampai kepong..alhamdulillah,selamat gak sampai...
p/s-ezzrul makin memboyot
hasni udah tembam
acong udah bejambang..hahaha
Continue reading →

Sunday, March 7, 2010

Self Confidence By 11 Simple Rules

Self confidence gives us the freedom to commit mistakes and cope with failure without making us feel worthless. If only we have confidence in ourselves, can we gain confidence of others. After all, most people are reluctant to back a project thats being pitched by someone who is nervous, fumbling and overly apologetic. On the other hand, you might be persuaded by someone who spoke clearly, who held his or her head high, who answered questions assuredly, and who readily admitted when he/she did not know something.

So where do you rate yourself on the scale of 1-10 for your confidence level? Do you think you fall in the low confidence bracket? Here is some good news for you. And the good news is that self-confidence can be learned and built on.

Lets start the process of building self-confidence. Remember there is no quick fix solution for it. Nonetheless, practice makes a man perfect. So all you have to do is try and implement the following given tips in your day to day life.

Recognize your insecurities: We all have insecurities in life. It can be anything from acne, to regrets, to friends at school. Giving a name to the things which make you feel unworthy, ashamed or inferior helps to combat them. You can try to pen down your thoughts and you will find that it makes you feel much lighter and happier. Remember that no one is perfect. The man or woman sitting next to you might have the same amount of insecurities as you have. If writing doesnt come easily to you, you might want to talk it out with your friends or loved ones. Sharing your thoughts will help relieve the burden you have been carrying all alone.

Identify your successes: No matter how insecure you might feel, God has blessed each one of us with some talent. Discover the things you are good at and then focus on improving them. Give yourself permission to take pride in your talents. Give yourself credit for your successes. Inferiority is a state of mind in which youve declared yourself a victim. Do not allow yourself to be victimized.

Be thankful for what you have: A lot of the times, at the root of insecurity and lack of confidence is a feeling of not having enough of something, whether its emotional validation, good luck, money, etc. By acknowledging and appreciating what you do have, you can combat the feeling of being incomplete and unsatisfied. Finding that inner peace will do wonders for your confidence.

Be positive
: Avoid self-pity or sympathy of others. Never allow others to make you feel inferior they can only do so if you let them. If you continue to loathe and belittle yourself, others are going to do and believe likewise. Instead, speak positively about yourself, about your future, and about your progress. Do not be afraid to project your strengths and qualities to others.

Dress sharp
: Although clothes don't make the man, they certainly affect the way he feels about himself. When you dont look good, you dont feel good. It changes the way you carry yourself and interact with people. This doesn'tt mean you need to spend a lot on clothes. Rather than buying a bunch of cheap clothes, buy half as many select, high quality items. In long run this decreases spending because expensive clothes wear out less easily and stay in style longer than cheap clothes.

Walk faster: Your gait tells a lot about your personality. Is it slow? Tired? Painful? Or is it energetic and purposeful? People with confidence walk quickly. They have places to go, people to see, and important work to do. You can increase yourself confidence by putting some pep in your step. Walking 25% faster will make to you look and feel more important.

Compliment other people: When we think negatively about ourselves, we often project that feeling on to others in the form of insults and gossip. Refuse to engage in backstabbing gossip and make an effort to compliment those around you. In the process, youll become well liked and build self confidence. By looking for the best in others, you indirectly bring out the best in yourself.

Take the front seat
: Back benchers might seem to have a lot of fun in schools and colleges but that does nothing to boost their self confidence. Don't be afraid to get noticed. By deciding to sit in the front row, you can get over your irrational fear of getting noticed and build your self confidence.

Speak up: Its a general observation that many people are afraid to speak or ask questions in a group discussion or a public gathering. They are afraid that they might be judged for saying something stupid. Generally, people are much more accepting than we imagine. In fact most people are dealing with the exact same fears. By making an effort to speak up at least once in every group discussion, you'll become a better public speaker, more confident in your own thoughts, and recognized as a leader by your peers.

Work out: A healthy mind resides in a healthy body. If you are fit, you are surrounded by positivity and energy. If you are out of shape you feel unattractive. This leads to demoralization. Just a little discipline in your life can help shape up your self confidence in a big way.

Smile: Last but not the least; try to smile as much as possible. People are always appreciative of a smiling face. You will be welcomed by anyone who comes in your contact. A smiling face is always received with warmth and affection. Acceptance and recognition from others helps in building self confidence.
Continue reading →

Saturday, March 6, 2010

Balek ipoh!!!

Hoho..ari ni aku balek ipoh sebab nak g kenduri black(classmate poly)..last balek ipoh ari tu time cuti raye cine...kire dekat sebulan la xbalek..gerak dari pudu kul 10.30 dengan bas rasmi transnesonal..hehe,tapi balek maybe aku tumpang budak2 jimah(ex-poli)sebab diorang balek pd,so bolehla aku tumpang sebab 1 jalan je...huhu..sbnarnye ahari ni ngan esok keje..tapi xpela..gembel jela balek sebab dah janji nak g kenduri die..dengar cite pun ramai member2 len turun gak..tu yang membuatkan aku nak balek gak tu...nasib dak2 umah aku boleh tolong cover aku xpegi keje...tapi kalo kantoi gak nak wat camne kan..tunggu la ari isnin nanti..hehe..
p/s-xsabo nak jumpe member2 klas dlu..exDKE B 04/07....
Continue reading →

Thursday, March 4, 2010

Lawatan pensyarah ke industri

Hohoho...sedo x sedo udah 3 bulan aku practical kat vlp engineering nih...udah macam2 keje aku buat,start dari wayering,install surge,tarig wayar gi,masuk dalam pile cap,pasang spd n macam2 lagi le...huh,tutup mate,pastu bukak,pastu tutup,pastu bukak..(ulang2 sampai cukup 3 bulan) udah tinggey sebulan lebih je lagi nak abeh practical..kejap tol...hmm,tup2 dah bulan 3,bulan ni kan bulan lecture membuat lawatan sambil makan angin ke tempat student practical...best btol jadi lecturer ni..dapat jalan merate2..hehe...mintak2la lecturer yang datang tempat aku ni ok..n mintak tempat practical aku ni menjadi destinasi terakhir untuk die lawat sebab mesti die dah maleh nak wat lebih2 kan..hehe...nasib la bos aku pon ok orangnye..boleh nak kaw team sebab die pun mude lagi....jadi pahamlah keadaan ktorang..hehe...dulu mase practical time poli aku takde time lecturer datang sebab kene koje luor..time ni xtau lagi..hehe...ape2pun kawan2,marilah kite menanti kehadiran lecturer2 kite di kawasan anda...sambutlah mereka dgn riang dan gembire...hehehe..
P/s-adoi buku log dah lame xupdate..mati r camni..haha..
Continue reading →

Floating Stadium of Singapore

The Float at Marina Bay, also known as Marina Bay Floating Platform, is the world's largest floating stage. It is located on the waters of the Marina Reservoir, in Marina Bay, Singapore.

Made entirely of steel, the floating platform on Marina Bay measures 120 metres long and 83 metres wide, which is 5% larger than the soccer field at the National Stadium. The platform can bear up to 1,070 tonnes, equivalent to the total weight of 9,000 people, 200 tonnes of stage props and three 30-tonne military vehicles. The gallery at the stadium has a seating capacity of 30,000 people.

But do they have boats cruising around during the games to catch all those balls that were kicked outside the field?

p/s-smart gak kan.....
Continue reading →

Wednesday, March 3, 2010

Menangislah Semahunya

Ketika kanak-kanak,
menangis ku kerana haus dan lapar..
menangis ku kerana inginkan belaian hangat ibu di tubuhku,
menangis ku kerana inginkan barang permainan,
menangis ku kerana inginkan perhatian dari ayah dan ibu setiap masa.

Ketika usiaku menjangkau awal remaja,
menangis ku kerana rakan-rakanku,
menangis ku kerana gelojak rasa sayang terhadap kaum yang bertentangan dengan jantinaku,
menangis ku kerana aku gagal dalam bercinta,
menangis ku kerana aku gagal atau cemerlang dalam peperiksaan,
menangis ku juga kerana ada ketika aku berjaya menarik perhatian gadis dan jejaka,
menangis ku kerana kesepian tanpa rasa rindu dan cinta pada hamba ciptaanNya.

Ketika usiaku menginjak dewasa,
aku mungkin menangis kerana susahnya menempuh alam pekerjaan,menuntut seluruh kosentrasiku, memerah keringatku,
menangis aku kerana anak-anak ku,
menangis ku kerana isteri atau suamiku,
menangis aku kerana tidak punya kereta besar atau rumah yang sempurna,
menangis ku kerana tidak mampu memberi kesenangan harta benda kepada keluargaku.

Ketika usiaku berada di penghujung..
aku menangis kerana gagal memberi kesenangan kepada keluargaku,
menangis aku kerana kesihatanku yang sudah mula merosot,
menangis aku kerana anak-anakku pergi meninggalkan aku berkhidmad utk keluarganya,
menangis aku kerana jarum silih berganti menusuk kulitku,
menangis aku kerana aku bakal meninggalkan dunia,sedangkan aku masih belum MENANGIS KERANA AKU LALAI PADA PERINTAHNYA! !

mungkin kita tergolong dalam salah satu rentetan usia tersebut.. kita sentiasa menangis untuk perkara2 remeh meliputi hal2 duniawi..tapi kita selalu alpa untuk menangis atas kejahilan kita mengenal YANG MAHA ESA,kita sibuk mengumpul ilmu serta harta dunia,sehingga kita lupa utk menangis atas kurangnya harta serta saham utk alam abadi kelak,kita menangis kerana hilangnya cinta pada kekasih,isteri atau suami serta anak2,tetapi kita alpa untuk menangis atas KEHILANGAN NIKMAT IMAN SERTA KASIH ALLAH KEPADA KITA.Kita menangis kerana kecacatan fizikal yang diberi Ilahi,namun kita gagal untuk menangis tanda syukur atas nikmat lain yang diberi tanpa meminta secebis balasan sekalipun..

renung-renungkanlah ..saya mengingatkan diri saya yang selalu lupa untuk MENANGIS keranaNya..sebagai panduan kita bersama..

Continue reading →

10 Perkara Yang Anda Perlu Tahu Sekiranya Anda Ditahan Polis

a. Polis berkata kepada anda, “Anda ditahan”
b. Polis menggari tangan anda
c. Anda dilarang dari meninggalkan sesebuah bilik, kawasan atau sebagainya oleh pihak polis

2. BAGAIMANA SEKIRANYA ANDA DITAHAN OLEH PIHAK POLIS (semasa berjalan, memandu pulang dsb.)
a. Anda mungkin akan disoal. HANYA berikan butir-butiran diri anda seperti nama, nombor kad pengenalan, alamat. Anda juga mungkin akan diminta menunjukkan kad pengenalan diri anda
b. Anda tidak perlu menjawap lain-lain soalan
c. Biasakan bertanya pengenalan diri polis yang berkenaan. Sentiasa catatkan nama dan nombor kad pengenalan mereka.
d. Catatkan nombor kenderaan ronda mereka

a. Tanya kepada polis berkenaan, “Adakah saya ditahan?”
b. Sekiranya mereka berkata “Ya”, jangan menjawap apa-apa lagi soalan yang diajukan kepada anda. Adalah menjadi hak anda untuk menjawap apabila berada di mahkamah sahaja.
c. Sekiranya mereka berkata “Tidak”, anda boleh beredar pada bila-bila masa sahaja.


a. Beritahu orang-orang yang berhampiran dengan anda
b. Sekiranya anda mempunyai telefon bimbit, telefon rakan, keluarga atau peguam anda. Sekiranya anda ditahan di kawasan diantara Jalan Tuanku Abdul Rahman dan Dataran Merdeka, besar kemungkinan anda akan dibawa ke balai polis Dang Wangi (Stadium) dan balai polis Campbell. Minta kawan anda, keluarga atau peguam anda pergi ke balai polis Dang Wangi dahulu untuk mengesahkan penangkapan anda dan dimana anda berada.
c. Catatkan / ingatkan waktu anda ditahan


a. Mengapa anda ditahan


a. Pihak polis hanya boleh menahan anda didalam lokap selama 24 jam sahaja, tidak kira samada pada hari cuti am atau pada hujung minggu. Ini adalah hak PERLEMBAGAAN anda. Selepas tempoh masa 24 jam berakhir, pihak polis mesti membawa anda ke hadapan majistret untuk direman (dimana anda mesti tinggal di lokap polis bagi ‘membantu’ siasatan mereka). Jika tidak, anda akan dilepaskan samada atas jaminan (jamin mulut) atau akan didakwa di mahkamah. Sebaik sahaja didakwa, anda perlukan penjamin dan wang jaminan kecuali ianya bukan dakwaan yang berjamin

b. Anda tidak boleh membawa sebarangan barang-barang ke lokap kecuali pakaian yang sedang anda pakai ketika itu. Apabila pihak polis mengambil barang-barang anda, anda mesti menurunkan tandatangan untuknya. Sekiranya anda mempunyai wang atau kad bank / kredit, pastikan anda mengira duit anda dan pastikan polis tersebut mencatatkan jumlah yang anda ada, dan apa kad bank / kredit yang anda miliki.

c. Anda mungkin diminta memberi kenyataan 113 (kenyataan peringatan). Pegawai polis yang mengambil kenyataan tersebut mestilah membacakan hak-hak anda


a. Berhati-hatilah semasa menjawap soalan-soalan yang diajukan oleh pihak polis. Ia mungkin dalam bentuk soalan-soalan mesra yang biasa seperti cuaca, keluarga anda dsb. untuk menenangkan anda. fikir berulang kali sebelum menjawap kerana ia boleh digunakan untuk menentang anda semasa dimahkamah nanti. Ingat, kerja polis ialah memastikan mereka mempunyai cukup bukti untuk mendakwa anda, dan bukannya untuk mempunyai perbualan yang mesra.

b. Sekiranya pihak polis meminta anda memberikan kenyataan 113, anda mesti memberikan butir-butiran anda seperti nama anda, nombor kad pengenalan dsb. dan pastikan anda tahu nama pegawai polis tersebut. Jika terdapat lain-lain soalan, kami BETUL-BETUL nasihatkan anda supaya tidak menjawapnya sehingga hari perbicaraan anda dimahkamah, dan ketika bersama-sama dengan peguam anda. Itu adalah hak anda! Apa sahaja yang anda kata, boleh digunakan untuk menentang anda ataupun rakan-rakan anda. Anda boleh menjawap semua soalan-soalan lain tersebut seperti ini:

S: adakah anda berada di Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: bagaimana anda datang ke Dataran petang tadi?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah
S: adakah ibu anda menyediakan bekalan sebelum anda keluar?
J: saya hanya akan menjawap semua soalan di mahkamah

c. Sekiranya pegawai polis yang mengambil kenyataan anda mengancam anda secara percakapan mahupun kelakuan, anda mestilah berhenti dari memberikan kenyataan anda dengan segera. Bertenang dan beritahunya “Saya tidak boleh meneruskan kenyataan saya kerana awak telah mengancam keselamatan saya. Saya mahu ini dicatatkan kedalam kenyataan saya.” Sekiranya pegawai polis itu tidak mencatatkan bantahan anda tersebut, tunggu sehingga ke akhir kenyataan anda. Tetapi sekiranya pegawai polis tersebut masih terus mengancam anda, tinggalkan bilik tersebut dan beritahu pegawai polis yang lain dan minta ‘perlindungan’ mereka.

d. Apabila anda telah habis menjawap soalan, pegawai polis akan membenarkan anda membaca kenyataan anda tersebut. Dia akan bertanya samada anda mempunyai apa-apa yang ingin ditambah, ditukar atau dipadamkan. Inilah masanya anda membetulkan apa-apa kesilapan atau atau menambah lain-lain komen didalam kenyataan itu. Contohnya, jika anda telah diancam sewaktu soal siasat atau diserang semasa penahanan anda dsb. ini adalah satu lagi peluang untuk anda menyatakannya. Pegawai polis berkenaan mesti menaip semua itu. Anda akan diminta untuk menandatangani kenyataan anda tersebut. Baca semula dengan teliti dan tandatangan sedekat yang boleh dibawah perenggan yang terakhir, supaya tiada siapa yang boleh menokoktambahnya lagi.


a. Sekiranya anda tidak mempunyai peguam, anda mesti meminta wakil peguam. Pusat Bantuan Guaman ada menempatkan peguam-peguamnya dimahkamah bagi tujuan ini.

b. Beritahu majistret sekiranya anda ada mempunyai apa-apa rungutan seperti sekiranya anda di pukul, diancam; sekiranya anda sakit, perlukan rawatan perubatan dsb.


a. Sekali lagi, anda mesti meminta wakil peguam

b. Pastikan anda mempunyai seseorang untuk menjamin anda keluar. Sekiranya anda tidak dapat menghubungi keluarga atau rakan anda, minta kebenaran dari majistret untuk membantu anda menghubungi keluarga anda. Jika tidak, anda boleh meminta bantuan peguam anda. Keluarga anda akan perlu membawa duit untuk menjamin anda keluar, yang mana mestilah dalam bentuk pembukaan akaun di bank yang terletak paling dekat dengan mahkamah tersebut. Tanya peguam anda atau majistret dimanakah letaknya bank tersebut. Tidak ada bentuk bayaran lain seperti bayaran tunai atau cek yang akan diterima oleh mahkamah.


a. Selepas anda dibebaskan atas jaminan, pastikan anda pergi ke mana-mana klinik kerajaan atau hospital untuk menjalani pemeriksaan kesihatan. Pastikan anda tahu nama doktor yang bertugas dan nombor rujukan laporan kesihatan anda supaya ia boleh digunakan dimahkamah kemudian.

b. Sekiranya anda masih dalam reman, pastikan anda memberitahu majistret yang berkenaan bahawa anda perlu pergi ke hospital atau ke klinik.

p/s-Alhamdulillah...aku xpenah kene tahan ngan polis lagi kecuali roadblock..hehe
Continue reading →

capikmen. Powered by Blogger.

diri ini...

My photo
Ipoh,Malaysia 14/1/1986 (pure perak) ~kejor yob kejor~
Related Posts with Thumbnails
Copyright 2010 coretan teman. All rights reserved.

rss digg delicious facebook